Sunday, 30 March 2014

Proses Operasi

Menyahbeku
Isi ikan melalui proses penyahbekukan selama 10 jam pada suhu bilik.

Mengadun
Bahan-bahan mentah diadun mengikut formulasi yang ditetapkan dengan menggunakan mesin pengaul sehingga sebati.

Membentuk
Adunan yang telah sebati dibentuk menjadi batang keropok mengikut saiz yang ditetapkan dengan menggunakan mesin pembentuk keropok (roller).

Memasak
Batang keropok yang siap dibentuk direbus sehingga terapung di permukaan air dan berwarna jernih pada permukaan keropok yang dipotong melintang.

Mengetos
Keropok yang telah masak ditos di dalam rak pengetos dan disejukkan dengan menggunakan kipas pada suhu bilik.

Membungkus
Keropok yang telah sejuk dibungkus dengan menggunakan plastik LDPE serta ditimbang mengikut berat yang dikehendaki. Sealer digunakan bagi mematri plastik pembungkus.


Penyimpanan
Keropok yang telah disejukbekukan akan disimpan di dalam peti sejuk beku dan disusun rapi pada suhu -180C sebelum diedarkan.

No comments:

Post a Comment